Як отримати пенсію у Польші. Чому важливо працювати офіційно!

Зростає число працівників, які працюють в Польщі, за яких польські работодавці сплачують страхові внески до Закладу соціального страхування. Це добра новина, бо вона підтверджує, що дедалі частіше працівники з України працюють у Польщі офіційно.
Сьогодні втричі більше робітників з України оформлені на офіційну роботу в Польщі в порівнянні з 2016 роком.
Ті українці, які мають легальну роботу в Польщі, мають ґарантії забезпечення, наприклад, у випадку хвороби – вони отримають допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.
Українець, який офіційно працює в Польщі, а роботодавець сплачує внески – може розраховувати на польську пенсію – каже Войцєх Андрусєвич, і додає, що це ґарантує угода, яку Польща та Україна підписали в січні 2014 року.
У залежності від того, в якій державі ми знаходимося в момент виходу на пенсію, у цій країні подаємо заяву, і пропорційно до розміру сплачених на території цієї країни страхових внесків, нам виплачують пенсію. Це означає, що розмір пенсії буде визначатися пропорційно до страхового періоду працівника в державі, яка видаватиме цю пенсію.
Умовою отримання права на польську пенсію є досягнення пенсійного віку і наявність внесків на рахунку в Закладі соціального страхування, тобто в так званому ZUS, причому незалежно від їх розміру.

У статті ми зосереилися на пенсії, але варто наголосити, що громадяни України, які підписують трудовий договір, тобто так звану «umowę o pracę», що означає, що з їхніх зарплат сплачуються внески до Закладу соціального страхування, мають право також на інші соціальні виплати: лікарняний, виплату у зв’язку з народженням дитини і доглядом за дитиною, допомогу по безробіттю на інші випадки, передбачені законодавством.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

Залишити заявку на візу

Наші спеціалісти зв'яжуться з Вами найближчим часом

або передзвоніть нам +380500122633, +380681836007

Ваше ім'я

Ваш телефон