Тонкощі безвізу: як діяти на кордоні, щоб уникнути проблем

Безвізовий режим дозволяє громадянам України перебувати на території країн ЄС не більше 90 днів протягом 180-денного періоду. Подорожуючи без візи, ви не маєте права на оплачувану роботу в Європі. Для цього, як і раніше, потрібна робоча віза.

Обидва ці правила діяли також за візового режиму; їх порушення загрожує депортацією та забороною в’їзду до ЄС.

– Що означає правило 90/180?

Правило 90/180 може здаватися трохи складним: мандрівник не повинен перебувати у Шенгені більше 90 днів протягом будь-якого періоду у 180 днів. Для тих, хто сумнівається, чи не перевищив він цю норму, на сайті Єврокомісії є спеціальна форма – так званий “шенгенський калькулятор”. В мережі також нескладно знайти калькулятори зі зручнішим інтерфейсом, зокрема, оформлені українською.

– У мене знайомі живуть в ЄС довше, ніж 90 днів. Є винятки?

Щоби лишитися в Євросоюзі на довший період, вам потрібна “довга” національна віза (приміром, робоча чи студентська) або посвідка на проживання. До слова, після завершення візи та маючи на руках чинний біометричний паспорт, ви можете лишитися в ЄС ще на 90 днів, коли робота чи навчання завершується – перебування за національною візою не враховується у правилі 90/180.

Є також один екзотичний спосіб лишитися в ЄС на довший період, мандруючи між країнами. Незважаючи на те, що безвізовий режим працюватиме також у чотирьох країнах ЄС, що не входять до Шенгенської зони – в Болгарії, Румунії, Хорватії та на Кіпрі, при підрахунку “шенгенського” періоду в 90 днів вони не враховуються. Тобто ви можете пробути 90 днів в Болгарії, потім – 90 днів в Румунії, звідти поїхати на 90 днів у Шенген – і це не буде порушенням, навіть якщо весь це час ви не заїжджатимете до України.

– Будь-яка робота є забороненою, чи є винятки?

Ті, хто в’їхав до ЄС без візи, не мають права на оплачувану роботу. Це правило стосується також сезонної роботи, яка формально вкладається у дозволені 90 днів перебування в Шенгені.

Також ви маєте повне право поїхати до ЄС, щоби домовитися про працевлаштування. А далі – повертаєтеся до України, отримуєте робочу візу і їдете легально працювати. Зрештою, це в ваших інтересах: легальні працівники не ризикують потрапити під депортацію і заборону в’їзду, та ще й отримують більше, ніж “нелегали” на точно такій посаді.

Залишити заявку на візу

Наші спеціалісти зв'яжуться з Вами найближчим часом

або передзвоніть нам +380500122633, +380681836007

Ваше ім'я

Ваш телефон